Навигация
Полезни материали
Училищна платформа Electude
Проект Еразъм 2024 - Финал
ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА ЕРАЗЪМ+ № 2023-1-BG01-KA122-VET-000141253

„ИНОВАТИВНИ ЕВРОПЕЙСКИ ПРАКТИКИ - ПЪТ КЪМ УСПЕШНА ПРОФЕСИОНАЛНА РЕАЛИЗАЦИЯ”

30 ученици от ПГМЕТТ „Христо Ботев“ гр. Шумен успешно проведоха практическо обучение в гр. Севиля, Кралство Испания, в периода март-април 2024 г. Проектът се реализира благодарение на финансовата подкрепа от Европейския съюз по програма „Еразъм+”, КД 1 „Образователна мобилност за граждани”, сектор „Професионално образование и обучение”.

Целта на проекта бе подобряване равнището на професионалните компетентности и умения на учениците от ПГМЕТТ "Христо Ботев" в условията на мултикултурна среда и повишаване на пригодността им за заетост на пазара на труда.

Партньор по проекта е организацията Euromind Projects SL, гр. Севиля, Испания.

В началото на учебната година бяха подбрани общо 36 ученици от 11 и 12 клас. В продължение на няколко месеца участниците в проекта преминаха през предварителна езикова, специфична професионална и интеркултурна подготовка. След изпит по английски език и направен окончателен подбор бяха сформирани две групи на мобилност:

Първа група - 15 ученици от специалностите "Автомобилна мехатроника" и "Автотранспортна техника" проведоха практическо обучение по програма "CONSTRUCTION OF E-BUGGY VEHICLE" с продължителност 2 седмици в учебен център на професионално училище Colegio Salesianos de la Santísima Trinidad в гр. Севиля. Участниците в първата мобилност придобиха умения за конструиране и изработване на електрическо бъги, което включва основни дейности като рязане на профили, заваряване, изработване и монтаж на преден и заден мост, каросерия, окачване, монтаж на кормилна и спирачна системи, монтаж на елементи за закрепване на акумулаторната батерия, седалката за водача и боядисване на конструкцията, монтаж и свързване на електрическата инсталация и осветителна система на електрическото бъги, монтаж на колела и на ел. двигател, тестване и експлоатация на електрическото превозно средство.

Втора група - 15 ученици от специалностите "Компютърна техника и технологии" и "Приложно програмиране" проведоха практическо обучение с продължителност 2 седмици в компанията Soluciones Industriales Dypromac S.L., гр. Бормухос, провинция Севиля. Учениците се обучаваха по програма „„ROBOTICS AND MECHATRONICS“. Запознаха се с възможностите за управление на основните видове индустриални и колаборативни роботи. Научиха се да програмират роботите да изпълняват различни задачи като боядисване, заваряване, полиране, преместване на различни обекти. Курсът приключи с разработването на самостоятелни проекти, които учениците демонстрираха пред своите ментори и съученици.

Придружаващи лица за двете групи бяха общо 4 учители по професионална подготовка от ПГМЕТТ „Христо Ботев“ гр. Шумен.

Работен език на мобилността бе английски. Паралелно с обучението, освен професионални компетентности, учениците подобриха езиковите си и социални умения, придобиха опит за справяне в различни ситуации. Запознаха се с забележителностите на гр. Севиля, с традициите на испанския народ.

След успешно преминалия курс на практическото обучение учениците получиха сертификати за Europass мобилност, за завършено обучение и придобити професионални умения от организацията партньор, както и сертификати за предварителните курсове по английски език, специфична образователна подготовка по изучаваната професия и интеркултурна подготовка.

СНИМКИ ТУК!